BIOLOGISCHE BESTRIJDINGS – en VOORKOMINGSMIDDELEN
Hierna enkele weetjes die in het 39 jarig bestaan van De Radijs ergens werden gehoord – gelezen – in ons ledenblad werden gepubliceerd en door leden van de vereniging werden uitgeprobeerd.
Biologisch tuinieren betekent vooral: VOORKOMEN
Geen kunstmest of chemische middelen gebruiken.
Het is van belang te zorgen voor een vruchtbare en gezonde bodem door er goede compost aan toe te voegen.
Te zorgen dat de grond zoveel mogelijk bedekt blijft (zijn de nuttige gewassen er af zaai dan een geschikte groenbemester en doe aan mulching)
Er voor waken om nooit tweemaal na mekaar kruisbloemigen te zaaien ot planten op de zelfde plek, dit ter voorkoming van knolvoet Te zorgen voor gezond plantgoed.
Nooit ajuin of sjalot planten op een stikstofrijke grond, hij zal gemakkelijk ziek worden en niet bewaren.
Weten dat wortelen, schorseneren of witloof op vers gemeste grond zaaien vragen is om ziekten. Ze zullen gemakkelijk barsten en dit verhoogt de gevoeligheid voor ziekten en plagen en verminderd het bewaar vermogen.
Ook zullen ze gemakkelijk vertakken, net als in een te vaste grond.
Weten dat sommige planten mekaar stimuleren of mekaar vrij houden van ziekten en plagen als je ze in elkaars buurt zaait of plant. Weten dat goudbloemen, tagetes en oost – Indische kers een ontsmettende werking in de grond hebben en dat de bloemen ervan ook nog eens de insecten misleiden.
Weten dat door zijn geur de ene plant de andere beschermt tegen die insecten die die bepaalde plant belagen.
Weten dat worteluitscheidingen van bepaalde planten andere planten in de buurt een groeistimulans geven of beschermen tegen ziekten. (Knolselder naast kolen geteeld worden gemiddeld meer dan 100 gram zwaarder dan anders. Rozen naast lavendel geven veel mooiere en grotere bloemen).
Weten dat de benutting van voedingsstoffen meestal beter is in combinatieteelt, omdat de ene plant opneemt wat de andere niet gebruikt.
Zorgen voor een goede teeltafwisseling, zowel in de rijen als in de tijd. Dit wil zeggen geen tweemaal na mekaar dezelfde plantensoort of een plant van dezelfde familie op dezelfde plaats zetten. (Uitzondering hierop zijn tomaten).
Als je bomen plant, ze goed planten. Als de ent op de wortel is, mag deze ent nooit in de grond komen.
Zorg voor een voldoende grote plantput zodat de wortels in losse grond zitten. Breng voldoende goede compost in de plantput aan.
Giet ze bij het planten goed aan.
Plant bladverliezende bomen en struiken voor de winter, anderen na de winter.
Weten dat als je toch moet spuiten, (ook met biologische bestrijdingsmiddelen) je ook de nuttige insecten zult raken .
Als er dan toch iets fout gaat zijn er volgende remedies om zonder pesticiden je planten terug gezond en insecten vrij te krijgen.
-
- Tegen aardbei rot:- voorkom dit door uien tussen de aardbeien te planten.
-
- Tegen bladluizen: – maak een aftreksel: regenwater, netelen en (of) look, en meng hier wat suiker onder. Suiker zorgt voor de gisting en verhoogt het alcohol gehalte, en alcohol is funest voor bladluizen – spuiten met cola, het is heel wat goedkoper dan met pesticiden en schijnt zeker zo efficiënt te zijn – wees in de winter goed voor de meesjes – spaar het lieveheersbeestje, de gaasvliegen, de galmuggen, de zweefvliegen, de oorwormen en de sluipwespen. Zij zijn stuk voor stuk bladluisverdelgers.
-
- Tegen allerlei insecten in de tuin: – Ukkelse krielkippen in de tuin laten lopen, het zijn kleine kippen met heel lange pluimen op de poten die bij gevolg niet kunnen krabben in de grond maar je wel van heel wat beestjes kunnen verlossen – ook gewone kippen die je gedurende de wintermaanden in je tuin laat scharrelen bevrijden je van heel wat ongewenste beestjes.
-
- Tegen de witte vlieg: – zij komen dikwijls voor op aubergine, komkommer, tomaat, paprika. Massa’s vliegjes stijgen op als je de plant aanraakt. De sluipwesp is de beste bestrijder. – ook gele lijmstrips, opgehangen in de serre, kunnen helpen.
-
- Tegen koolvlieg:- leg bij het planten koolkragen rond de voet van de plant – bestuif je kolen, na de uitplant, enkele weken na mekaar met bazaltmeel.
-
- Tegen het koolwitje: – leg zodra zij vliegen (april) een mulchlaag van stukgesneden sterk geurende planten, als salie en munt tussen de kolen.
-
- Tegen slakken: – leg repen plastiek of plastiek vlootjes op de grond de volgende dag hoef je de slakken maar weg te plukken – potjes gevuld met bier in de grond graven, daar zullen ze in verdrinken – een egel, een pad of een lijster in je tuin is een zegen want zij zijn echte slakken verslinders -leg stro of ander droog, ruw, materiaal tussen en rond uw planten. Ook stuk gewreven eierschalen kunnen helpen als je ze rond de planten legt.
-
- Tegen wortelvlieg: – wissel de rijen wortel af met ajuin – zaai niet te dik – schoffel en wied bij winderig weer, dan vliegt de vlieg minder. En verspreiden de geuren die loskomen met er tussen te werken zich vlugger – oogst de wortelen voor de voet en zorg ervoor dat de wortel die als laatste blijft staan aan de voet goed met grond bedekt is.
-
- Tegen zwarte luis: – plant dille of goudsbloem tussen de bonen.
-
- Tegen mieren:- de mieren hebben een vaste loopgang, leg hier een koperdraad over. Ook een koperdraad in de mierenhoop steken helpt – strooi bladeren van notelaar, varens, lavendel, tomaat of tijm tussen de planten – bestrooi hun pad met koffiedik of gemalen rode peper.
-
- Tegen rupsen op kolen: – plant salie en/ of hysop tussen de kolen – sproei met netelsap of looksap.
-
- Tegen aaltjes bij rozen: – plant tagetes naast de rozen.
-
- Tegen uienvlieg: – zaai wortelen tussen de uien – vermijd bij de uitplant de vluchttijd van de vlieg (midden april- mei) – geen verse mest gebruiken.
-
- Tegen preimot:- snij de prei tot juist onder de aantasting af en giet hem vol water, na een paar dagen staat hij er weer weelderig bij.
-
- Tegen roest bij selder: – plant er bloemkool tussen.
-
- Tegen bloed en andere luis bij appelbomen:- plant oost Indische kers aan de voet van de boom, de wortelzuren ervan, eenmaal opgenomen, maken ze minder aantrekkelijk voor de bloedluis – hang potjes, gevuld met hooi of stro, ondersteboven in de bomen. Zij zijn een schuilplaats voor oorwormen, die bladluizen een lekkernij vinden.
-
- Tegen mieren en kruipende insecten in fruitbomen: breng een lijmband aan rond de stam.
-
- Tegen onkruid tussen klinkers: – afbranden met gasbrander – kan ook met elektrische verf afbrander – regelmatig met een grove borstel borstelen geeft groenaanslag veel minder kans.
- Tegen woelratten en muizen in de tuin: – maak gier van vlier of brandnetel. Leg 1 kg bladeren in 1 liter water en laat 10 dagen staan, giet dan de gier onverdund in de gangen. De geur hiervan zal ze verjagen. Woelratten zijn ook makkelijk met de mollenval te vangen. Plaats gewoon de val in hun hoofdgang en vroeg of laat zullen ze er zeker in trappen.