Agenda

NIEUW


Beste mensen,

Zoals jullie reeds gemerkt hebben, hebben we spijtig genoeg alle verdere activiteiten tot 31 december moeten annuleren.

De voordrachten “Lifestyle en beweging” en “Onze leef- en woonomgeving” van respectievelijk 22 oktober en 19 november zullen, voor de geïnteresseerden, online doorgaan.
In totaal zijn er 10 webinars die zo online kunnen gevolgd worden. De selectie kan gemaakt worden bij de inschrijving.

Hierna volgt de instructie die ik kreeg om de webinars succesvol te laten verlopen.

Dirk zal de webinar reeds in de namiddag openen op de dag dat de livemeeting doorgaat. Zijn echtgenote, Diane, zal bereikbaar zijn van 14 tot 18.30 uur op 011/682102 voor hulp indien nodig.

Hierna volgt dan de mail die jullie zullen krijgen na inschrijving op https://www.dirkvanoverstraeten.eu/product/10-gratis-webinars-voor-iedereen/.

Inschrijven is dus verplicht. Dit is logisch omdat de link bezorgd wordt via mail.

Gelieve tijdig in te loggen, zodat we stipt om 19 uur kunnen beginnen met de webinar.

Die link ziet er zo uit :

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZGM0ODZhZTMtYWU2My00ZmEzLWE2MmUtMjMyZDM0NDY2NDFk%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2206ef6290-c598-4a1f-bef9-ba4fefc2bc08%22%2c%22Oid%22%3a%22b3324eeb-8c42-414e-8465-0828bd5771b2%22%2c%22IsBroadcastMeeting%22%3atrue%7d

Heb je Microsoft teams geïnstalleerd op je computer, verloopt dit zonder problemen.Indien niet, krijg je de optie om de app van Microsoft teams te installeren.

Dit kan (het is een businessversie van skype) dus het is een volkomen veilige app.

Op een iPad kan je Teams installeren via App Store (Apple) of Play Store (Google) zonder kosten.

Hier geldt dezelfde manier van werken als op de computer om een Livemeeting te volgen. Indien je dit liever niet installeert, kan je de link kopiëren en plakken in Google Chrome of Microsoft Edge en de aanwijzingen volgen. Je dient dan anoniem aan te melden en de link werkt.

We zullen de livegebeurtenis tijdig openen (zonder geluid) zodat je kan zien dat je op het juiste scherm zit.

Het is leuk voor onze medewerker(s) die je vragen zullen beantwoorden, dat je voor je de eerste vraag stelt, een voornaam (of initialen) invult. Zo kunnen zij volgen wie de vragen gesteld heeft.

Aan het einde van de webinar zal hij indien nodig nog dieper ingaan op vragen die relevant zijn voor het onderwerp.

Hopelijk wordt dit een succes want er zal niet gauw weer een binnenshuis activiteit kunnen doorgaan.

Tot webinar!

OUD 2020

Op 03 december maken we een bloemstukje voor de advent. Geannuleerd

adventkrans

19 november. Dit is de voordracht die gepland was op 11 juni 2020. Dirk gaat ons nog eens iets meer vertellen over onze leef – en woonomgeving.

Zal doorgaan als Webinar. Bij interesse sturen we de link voor inschrijving

Het milieu en het klimaat zijn momenteel hot items in de media. Maar zijn de voorgestelde maatregelen wel allemaal zo goed voor onze gezondheid op lange termijn? Wat is electrosmog? Straling van netwerken, dag en nacht invloed van blauw licht, over-isolatie van onze woningen in combinatie met gebruik van lijm, verf en kant-en klaar meubilair, de kwaliteit van de aangeboden voeding, gebruik van ontsmettingsmiddelen om schoon te maken, zeep en parfum op de huid… Dit alles heeft een grote invloed op onze gezondheid.

Aanvang 19.30 in de Raadszaal van de gemeente Oud-Heverlee. Gratis toegang. In samenwerking met MAR Oud-Heverlee.

life-2286862_960_720

Geannuleerd

Wegens het grote succes van de vorige jaren, zullen we ook dit jaar een paddenstoelenwandeling organiseren.
We komen samen aan de Bremberg in Haasrode op 17 oktober om 14.00 uur, trekken het bos in en zoeken paddenstoelen onder begeleiding van een natuurgids. Hij zal ons de nodige uitleg geven over al die mooie exemplaren die we tegenkomen. Plukken is niet toegestaan.
Aanvang 14.00 uur, deelname gratis. Na afloop bieden we een verwarmend soepje aan in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13, Haasrode. Deelname is gratis.

paddenstoel

Lifestyle en beweging Zal doorgaan via Webinar. Bij interesse sturen we de site voor inschrijving

Op 22 oktober gaat de voordracht over Lifestyle en beweging.

Wist je dat de “zittijd” die we met zijn allen hanteren, één van de grootste ziekmakers is? Zittijd is niet hetzelfde als niet bewegen, de meeste profvoetballers trainen 2.5 uur per dag maar zitten de rest van de dag gekluisterd aan hun beeldscherm.

We hebben nooit meer koud, we kunnen 24 uur op 24 baden in het licht.  In plaats van jagen/verzamelen voor onze voeding, is ons verzamel/jachtgebied het grootwarenhuis en de koelkast.  We hebben continu stress die we onszelf constant aandoen….(dit is voor ons lichaam nog altijd hetzelfde als achtervolgd worden door een leeuw)  Door al deze toestanden is het lichaam continue in een staat van alertheid waardoor hormonale assen verstoren, verschillende laaggradige ontstekingen ontstaan, slaapstoornissen en depressies veroorzaakt worden….

Wil je hier meer over weten dan kom je best eens luisteren op 22 oktober in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.tumblr_pnn5daabcv1tawn8uo1_1280

Geannuleerd

Op 8 oktober organiseren we nog eens een filmavond.

THE BIGGEST LITTLE FARM , Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

De film gaat over het volgende :

The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal voor de hele familie over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.

Het begon allemaal met een belofte aan hun hond Todd… In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk dor land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Het uitgedroogde land wordt volgens een ingenieus systeem verbouwd en met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid.

Dat gaat niet zonder slag of stoot; elke dag dient zich wel een nieuwe uitdaging aan en ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar John en Molly ontdekken gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. Last van luizen? Dat los je zonder bestrijdingsmiddelen op met lieveheersbeestjes. Worden de bomen kaalgevreten door slakken? Geen probleem, slakken zijn het favoriete hapje van de eend. Elk beestje of plantje heeft zijn doel in de natuurlijke orde.

De film toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie, die ook nog eens adembenemend gefilmd is en bol staat van de kleurige karakters, zij het harig, wollig, kakelend, knorrend, vliegend of kruipend.

biggest little farm

Uitgesteld tot 2021.

Onze algemene feestvergadering gaat door op zaterdag 3 OKTOBER ipv 14maart in het Brabants Radiomuseum. We beginnen om 18.00 uur met de receptie, gevolgd door een 4-gangenmenu. Deze vergadering is volgens de statuten enkel voor de leden.

Meer info hierover vind je in ons volgende boekje.

54356009_643079762814176_901661064477802496_n

Meerdaagse reis Isle of Wight.  V O L Z E T Uitgesteld tot 2022.

VERPLAATST NAAR 25-28 SEPTEMBER

Onze meerdaagse reis zal volgend jaar doorgaan van vrijdag 15 tot maandag 18 mei en de bestemming is The Isle of Wight.

Met deze reis naar Isle of Wight brengen we een bezoek aan dit echte Engelse eiland, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Dit eiland wordt soms ook wel eens het Madeira van het noorden genoemd. Zoals we dat in het verleden steeds gedaan hebben zal er ook dit keer een afwisseling zijn tussen tuinen, een beroemd landgoed en cultuur. Het eiland telt 141.000 inwoners en is daarmee het grootste eiland van het VK.

Door het zachte, subtropische klimaat groeit er een grote verscheidenheid aan flora.

Het volledig programma is nog niet bekend maar deze staan al zeker op het programma: Osborne House, Rosemary’s Vineyard, Botanic Garden in Ventnor en de Collin Boswell boerderij.

The Royal Esplanade zorgt voor het verblijf op basis van half pension. Dranken niet inbegrepen.

Prijs voor dubbele kamer : 520 euro pp.
Prijs voor single kamer : 618 euro

th (2)botanic-gardens-ventnor-isle-of-wight-3

Zoals jullie zien hebben we ons best gedaan om dezelfde prijs als vorig jaar te handhaven.

Inbegrepen : halfpension, 3 nachten,  excl. drank. Reis heen en terug met autocar,  alle toegangsgelden van de bezoeken, annulatieverzekering. De overtochten gebeuren met de Shuttle en overzetboot.

Wil je graag deelnemen? Inschrijven kan vanaf nu door een voorschot van 150 euro/persoon te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407 van De Radijs. Inschrijven kan tot 31 oktober tenzij eerder volzet.

Moet je echt eens meemaken! Een compilatiefilmpje Film Cotswolds en foto’s van dit jaar kan je hier bekijken: Cotswolds

Culinaire onkruidwandeling.

Op 22 augustus organiseren we deze activiteit voor de 2de keer:

Onder leiding van echte plantenkenners leren we wilde eetbare planten kennen en gebruiken.

We starten aan het eind van de Kartuizerstraat in Blanden, aan de paardenwei, richting bos. Aanvang 14.00 uur.

th

Na deze wandeling nodigen we alle deelnemers uit voor een soepdegustatie op basis van wilde eetbare planten in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode.
Deelname is gratis.

De daguitstap is voorzien voor 6 juni 2020.  WERD AFGELAST

Voormiddag bezoeken we de firma Ardennes-Coticule, een bedrijfje dat zijn oorsprong kent in 1865. 117 jaar later stopte de productie van slijpstenen. Gelukkig waren er in 1998 enkele gepassioneerde geologen die de productie heropstarten. We krijgen een rondleiding in het atelier en de groeve. Het bezoek wordt afgerond met een slijpdemonstratie. Iedereen krijgt de gelegenheid om eigen meegebracht gereedschap te slijpen.

’s Middags eten we een warme maaltijd bij Pierre in Barsy

Namiddag hebben we een bezoek (uitleg en rondleiding) gepland aan de Cidrerie du Condroz, eveneens in Barsy, waar op ambachtelijke wijze en met respect voor de natuur oude appelvariëteiten worden verwerkt niet alleen tot cider maar ook tot de sterkere variant (Calvados).
Degustatie inbegrepen.

logo-cidrerie-

Je kan deelnemen aan deze welgevulde dag voor de democratische prijs van 40 €, niet-leden 45 €, kinderen 35 €.
Inschrijven kan door het juiste bedrag te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407. Laatste inschrijving 29 mei.
Vertrek kerk Haasrode om 08.00 uur stipt.

Kruidenkookavond 8 mei 2020.  WERD AFGELAST

Op 8 mei gaan we koken. Vooral in het voorjaar moeten we de natuur dankbaar zijn. Tal van lekkere en gezonde gewassen komen opnieuw te voorschijn. We maken een menu met wilde groenten en planten. Met een glaasje wijn of een pintje wordt dit alvast een leerrijke en gezellige avond.

Deelname in de kosten 20 euro. Graag op voorhand inschrijven (ten laatste 4 mei) door storting op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407. Deze activiteit gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. We beginnen om 19.30 uur.

th

P1080981

Plantenbeurs 18 april.   GEANNULEERD

In de Gemeentelijke Basisschool, A. Verheydenstraat 19 te Haasrode van 10.00 tot 17.00 uur.

Allerhande planten te koop: kruidenplanten, vaste planten, perkplanten, groentenplanten, kleine struiken en stekken, geraniums, balkonplanten, ook van eigen kweek, insectenhotels, nestkastjes.
Te gelijkertijd houdt Ferm Meerdaal een ShareFair, een weggeefmarkt,  in het teken van bloemen en planten.(10.00 – 12.00)

fermDe Milieu Adviesraad zal er de “Natuurlijke tuin” promoten en het project “Tree & Bee toelichten.
Greentools zal aanwezig zijn met de elektrische tuinmachines.

Doe mee aan “test je groene kennis”  en win een mooi prijs.  Een stand biologisch tuinieren en composteren. Gebak en drank worden zeker niet vergeten.

De stand composteren en de bodemprofessor zijn in samenwerking met Ecowerf en Vlaco

vlaco2                                                  ecowerf

plant2plant1

Toegang gratis – iedereen welkom!

Bloemschikken Pasen  (GEANNULEERD)

Omdat er nog steeds veel interesse is voor het bloemschikken, zetten we onze traditie verder en organiseren we een bloemschikavond op 09 april.
Deze workshop zal plaatsvinden in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode.
Aanvang 19.30 uur.

Inschrijven voor 3 april. Prijs 15 euro / persoon te storten op rekeningnr.
BE74 8508 8653 2407 van De Radijs. Plaatsen zijn beperkt.

Mee te brengen: snoeischaar en/of scherp mes, stofdoek of handdoek.
Het meeste materiaal zal aanwezig zijn maar wil je speciale versieringen mag je die natuurlijk meebrengen.DSCN9379

Op zaterdag 21 maart toetsen we de theorie aan de praktijk. Het is niet nodig eerst de theoretische snoeiles te volgen maar het helpt wel. Juist snoeien vermindert immers de afvalberg. Onze vaste snoeier zal tonen hoe je best sierstruiken, bessen en fruitbomen snoeit. Als je een snoeischaar meebrengt kun je zelf ook al eens knippen. Al doende leert men!. Allerhande snoeivragen kunnen hier gesteld worden. Echt een aanrader om zo’n snoeiles te volgen. Na de enkele uren durende snoeiles worden we meestal getrakteerd op biologische taartjes en misschien wel een lekker drankje. Vragen kunnen uiteraard nog altijd gesteld worden.
The place to be : Brainestraat 33, 3052 Blanden. Aanvang 13.30 uur.
Gratis toegang, iedereen welkom, ook niet-leden.

P1010588

DEZE SNOEILES WERD AFGELAST. VOLGEND JAAR BETER.

Zoals gewoonlijk beginnen se het nieuwe jaar met een theoretische snoeiles. Deze gaat door op vrijdag 21 februari  in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, 3053 Haasrode om 19.30 uur.feestverg

Voor de vijfde keer organiseren we deze snoeiles. Dit geeft ons een goed idee wat ons in het voorjaar te wachten staat. Deze les wordt gevolgd door een praktische snoeiles op zaterdag 21 maart. Het is niet nodig ze allebei te volgen maar helpt wel want snoeien is niet zomaar wat takjes knippen. Juist snoeien verkleint de afvalberg en bespaart je ritten naar het containerpark.
Iedereen welkom, ook niet-leden. Gratis toegang.

 

NAAR AANLEIDING VAN DE 30st SNOEILES IN 2016, HEBBEN WE EEN COMPILATIE GEMAAKT VAN ZOWEL DE THEORETISCHE ALS DE PRAKTISCHE SNOEILESSEN “30 JAAR SNOEIEN MET DE RADIJS”

DIT NASLAGWERKJE KAN VOOR DE DEMOCRATISCHE PRIJS VAN 2 EURO VERKREGEN WORDEN BIJ DE VOORZITTER, Bovenbosstraat 32, 3053 Haasrode, of tijdens een van onze activiteiten.

snoeienboekje