Agenda

NIEUW


2018

THEORETISCHE SNOEILES 

We gaan het nieuwe jaar van start met de gebruikelijke theoretische snoeiles. Deze gaat door op vrijdag 23 februari  in het Brabants Radiomeuseum, Herpendaalstraat 13a, 3053 Haasrode om 19.30 uur.

feestverg

Voor de derde keer organiseren we deze snoeiles. Dit geeft ons een goed idee wat ons in het voorjaar te wachten staat. Deze les wordt gevolgd door een praktische snoeiles op 24 maart. Het is niet nodig ze allebei te volgen maar helpt wel want snoeien is niet zomaar wat takjes knippen. Juist snoeien verkleint de afvalberg en bespaart je ritten naar het containerpark.
Iedereen welkom, ook niet-leden.
Toegang 10 euro, 1 consumptie inbegrepen.

Op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 11.00 uur : snelcursus composteren door Ecowerf.

Na het succes van dit voorjaar en vorig jaar, organiseert Ecowerf in samenwerking met
Milieu Oud-Heverlee en De Radijs opnieuw een snelcursus composteren.

Met deze snelcursus thuiscomposteren van EcoWerf i.s.m. Compostkracht, leer je in een uurtje succesvol tuin- en keukenafval verwerken in een compostvat of -bak. Wil je graag starten met thuiscomposteren, maar zit je nog met een aantal vragen? Of ben je reeds aan het composteren en lukt er iets niet? Grijp dan je kans en stel je vragen aan een ervaringsdeskundige!

Compilatie van vorige snelcursus

 

Locatie: privétuin in Haasrode (adres wordt meegegeven bij inschrijving).

Inschrijven: deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Mail naar Ecowerf of bel 016/28 43 43. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer. Het aantal deelnemers is beperkt.

ecowerf

PRAKTISCHE SNOEILES

Heeft plaats op zaterdag 24 maart in de tuin van de Fam. Rondou, Elzenbroekstraat 4, 3053 Haasrode. Aanvang: 13.30 uur. We toetsen de theorie aan de praktijk. Het is niet nodig eerst de theoretische snoeiles te volgen maar het helpt wel. Juist snoeien vermindert immers de afvalberg. Onze vaste snoeier zal tonen hoe je best sierstruiken, bessen en fruitbomen snoeit. Als je een snoeischaar meebrengt kun je zelf ook al eens knippen. Al doende leert men!. Allerhande snoeivragen kunnen hier gesteld worden. Echt een aanrader om zo’n snoeiles te volgen. Na de enkele uren durende snoeiles worden we meestal getrakteerd op biologische taartjes en misschien wel een lekker drankje. Vragen kunnen uiteraard nog altijd gesteld worden.
Gratis toegang, iedereen welkom, ook niet-leden.

P1010588

Bloemschikken Pasen

Door de enthousiaste mensen en de plezante avond in december, organiseren we opnieuw een bloemschikavond op 29 maart. We maken 1 of meerdere bloemstukjes voor Pasen.
Aanvang 19.30 uur in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13 te Haasrode.
Onder leiding van een deskundige maken we een bloemstukje voor Pasen. Aangezien we voor deze activiteit toch wel wat materiaal moeten verzamelen, vragen we aan iedereen die wil meedoen, zich in te schrijven voor 22 maart. Inschrijven kan door storting van 15 euro op ons rekeningnr BE74 8508 8653 2407. Max 15 personen.

 

 

Op 14 april 2018 : Plantenbeurs.

In de Gemeentelijke Basisschool, A. Verheydenstraat 19 te Haasrode van 10.00 tot 17.00 uur.

Allerhande planten te koop: kruidenplanten, vaste planten, perkplanten, groentenplanten, kleine struiken en stekken, geraniums, balkonplanten, ook van eigen kweek, insectenhotels, nestkastjes.
Te gelijkertijd houdt KVLV Blanden een ShareFair, een weggeefmarkt,  in het teken van bloemen en planten.
Doe mee aan “test je groene kennis”  en win een mooi prijs.  Een stand biologisch tuinieren en composteren. Gebak en drank worden zeker niet vergeten.

Toegang gratis – iedereen welkom!

 

Van 3 tot 6 mei 2018 gaan op meerdaagse uitstap naar de tuinen van de Loire.

chateau_jardins_villandry_010917

De Loire roept met haar naam alleen al een pak treffende beelden op. Wij zien een prachtige rivier die ongetemd vanuit de centrale bergen naar de zee stroomt. Aan de oevers machtige burchten en kastelen van waaruit koningen en adel Frankrijk regeerden gedurende eeuwen en rond deze kastelen tuinen die de tuin- en park- en bloemenweelde tot een kunst verheven hebben. Rondom gestrooid vinden wij steden, dorpen, abdijen met hun eigen intieme Loiregezelligheid en geschiedenis. Zoals gewoonlijk staan de (moes)tuinen en parken centraal. Dit wordt allemaal ons reisdoel voor onze vierdaagse uitstap van 3 tot 6 mei 2018.

Wij maken kennis onder andere met steden als Amboise (hotel) en Tours, kastelen als Chenonceau, Cheverny (kuifje) en Chaumont, parken als Clos Lucé (Leonardo da Vinci Park) en Villandry (moes- en siertuinen, kasteelterassen) … Leer de abdij van Fontevraud (Richard Leeuwenhart) kennen en naderhand weet je wat de troglodieten zijn. En wat hebben de Engelsen hier met Jeanne d’Arc uitgespookt?

Overnachting in Novotel Amboise ****, 3 nachten, half pension, excl. drank, incl. ontbijt en annulatieverzekering, ± 10 toegangen). Deelnameprijs: 530 euro per persoon bij 2 personen/kamer, toeslag voor 1 persoon/kamer 95 euro.  

Wil je graag deelnemen? Inschrijven kan vanaf nu door een voorschot van 150 euro/persoon te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407 van De Radijs.    Kom mee en geniet.

Kruidenkookavond

Op 09 mei gaan we opnieuw koken. Alles staat in het teken van het voorjaar.
Vooral in het voorjaar moeten we de natuur dankbaar zijn. Tal van lekkere en gezonde gewassen komen opnieuw te voorschijn. We maken een menu met wilde groenten en planten. Met een glaasje wijn of een pintje wordt dit alvast een leerrijke en gezellige avond.
De menu gaat als volgt:
– Voorjaarsaperitief
– Amuse : brandneteltapenade
– Smeerwortelsoep
– Puré van wilde spinazie met steak begeleid door een wilde sla van voorjaarskruiden en  kruidendressing
– Als afsluiter: kruidenthee met koekjes

Deelname in de kosten 20 euro. Graag op voorhand inschrijven (ten laatste 6 mei) door storting op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407.

Deze activiteit gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. We beginnen om 19.30 uur.

 

Daguitstap

Op zaterdag 02 juni gaan we op uitstap naar Limburg. We bezoeken de kruiden- en inspiratietuin met gids op de site van Herkenrode. ’s Middag eten we een warme maaltijd en zetten we ons bezoek verder naar 1 van de 3 biologische bierbrouwerijen van België, het Jessenhofke, waar Gert al meer dan 10 jaar biologisch bier brouwt. 8 proevertjes of sapjes inbegrepen
Prijs : € 40 voor leden, € 45 voor niet-leden. Kinderen € 30 en € 35. Toegangen, gids, warme maaltijd en bus inbegrepen.
Inschrijven kan zoals gewoonlijk door storting op BE74 8508 8653 2407 van De Radijs.

kvds-herkenrode-1

Voordracht  op 21 juni 2018

Elke euro is een stem: hoe kan ik door mijn aankopen bijdragen aan een betere landbouw?

Voedselschandalen, klimaatopwarming, milieuvervuiling, biodiversiteitsverlies, ongezonde voeding,… Je kan de krant niet openen of je hoort hoe slecht het met onze landbouw en voeding gesteld is. Maar wat kan je dan nog eten? Hoe kan je als consument het verschil maken voor een betere landbouw, en hoe ziet die er dan uit? Welke initiatieven bestaan er in jouw buurt?

Kom op 21 juni in het Brabants Radiomuseum (Herpendaalstraat 13 a, Haasrode) leren hoe jij, als consument, de wereld kan veranderen. Want elke euro is een stem.
Toegang gratis. Aanvang 19.30 uur.

Programma

19:30: hoe zijn we in dit landbouwsysteem terecht gekomen, en waarom is het zo moeilijk om dat te veranderen?

20:10: ’t Legumenhofke: voorbeeld van een bedrijf dat het anders doet

20:30: Kennismaking met bedrijven uit onze streek: waar kan ik terecht voor brood, zuivel, fruit, bloemen, pasta, aardappelen, …?

21:15: vragen en antwoorden bij een drankje

 

DSC_6506

Paddenstoelenwandeling

Deze is voorzien op zaterdag 13 oktober.

We komen samen aan de Bremberg in Haasrode om 14.00 uur, trekken het bos in en zoeken paddenstoelen onder begeleiding van een natuurgids. Zij zal ons de nodige uitleg geven over al die mooie exemplaren die we tegenkomen. Plukken is niet toegestaan.
Aanvang 14.00 uur, deelname gratis. Na afloop bieden we een verwarmend soepje aan in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13, Haasrode. Deelname is gratis.

paddenstoel

Voordracht

Woensdag 24 oktober

“Wat is de invloed van kunstmeststoffen, chemische onkruidbestrijders, chemische bewaarmiddelen, …. Op onze voeding en dan ook op onze gezondheid”
Zelfs Hippocrates wist al dat je voeding bepaalt welke ziekte je krijgt, dus misschien wordt het hoog tijd dat we als mens ook eens gaan kijken wat onze natuurlijke biotoop is. Voor dieren wordt hier al jarenlang onderzoek naar gedaan, voor de mens begint dit echter pas de laatste decennia te dagen.
Wat betekent gezonde voeding nu in onze maatschappij en waar moeten allemaal rekening mee houden? Waar moeten we als bio-tuinier allemaal aan denken om niettegenstaande onze vervuilde omgeving toch optimale groenten en fruit te kweken?
Dirk van Overstraeten
Nutritioneel therapeut volgens de klinische psycho neuro immunologie
Docent orthomoleculaire voeding
Fervent hobby-tuinier

pesticide

Deze voordracht  gaat door in de raadszaal van het gemeentehuis, Gemeentestraat 10, Vaalbeek. Aanvang 19.30. Gratis toegang.

Vredesmarkt

Deze zal doorgaan op 18 november in de Rosenberg,  Zoet Water Recreatiecentrum, Maurits Noëstraat, 3050 Oud-Heverlee, Belgium.

 

Meer details later.

OUD

Om het jaar in stijl af te sluiten organiseren we opnieuw een bloemschikavond met als thema Kerstmis.

Deze zal doorgaan op vrijdag 15 december om 19.30 uur in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, 3053 Haasrode. We maken een bloemstuk of meerdere naargelang het beschikbaar materiaal. Al het te verwerken materiaal zal voorhanden zijn. Door jullie mee te brengen: scharen, snoeischaren, handdoekje, eventueel eigen materialen die je wil verwerken, enz…
Inschrijven (voor 7 december graag) kan door 15 euro te storten op rek.nr. BE74 8508 8653 2407 van De Radijs.

 

IMG_0581

 

 

Na het succes van de voorbije 2 jaren nemen we opnieuw deel aan de 3de Vredesmarkt. Deze gaat door op 19 november in De Roosenberg van 13.30 tot 17.30 uur.

De opbrengst van onze verkoop gaat naar het goede doel.

 

 

Flyer Vredesmarkt 2017

 

Op 20 oktober gaan we nog eens koken.

Een kruidenkookavond stond al een paar jaren niet meer op ons programma. Eindelijk kunnen we ons nog eens uitleven met seizoens gebonden groenten en wilde planten. We krijgen uitleg over de ingrediënten, maken een proevertjesmenu, en eten natuurlijk alles smakelijk op. Met een glaasje wijn of een biertje kan die avond alvast niet stuk.
Deelname in de kosten 15 euro. Graag op voorhand inschrijven (ten laatste 15 oktober) door storting op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407
.

Deze activiteit gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. We beginnen om 19.00 uur.

 

DSC06185

Schorseneren

Op zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 11.00 uur : snelcursus composteren door Ecowerf.

Na het succes van dit voorjaar en vorig jaar, organiseert Ecowerf in samenwerking met
Milieu Oud-Heverlee en De Radijs opnieuw een snelcursus composteren.

Met deze snelcursus thuiscomposteren van EcoWerf i.s.m. Compostkracht, leer je in een uurtje succesvol tuin- en keukenafval verwerken in een compostvat of -bak. Wil je graag starten met thuiscomposteren, maar zit je nog met een aantal vragen? Of ben je reeds aan het composteren en lukt er iets niet? Grijp dan je kans en stel je vragen aan een ervaringsdeskundige!

Compilatie van vorige snelcursus

 

 

 

 

Locatie: privétuin in Haasrode (adres wordt meegegeven bij inschrijving).

Inschrijven: deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Mail naar Ecowerf of bel 016/28 43 43. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer. Het aantal deelnemers is beperkt.

ecowerf

Op 8 oktober nemen we deel aan “Tijd voor vrije tijd”

Een vrijetijdsbeurs met de bedoeling meer mensen bij het verenigingsleven te betrekken.
Dit evenement gaat door in de Roosenberg aan de Zoete Waters in Oud-Heverlee.
We organiseren een workshop “Hoe zaai je welk zaadje op de beste manier”. We proberen ook een voorstelling te geven over “verticaal tuinieren”.

Dit evenement gaat door in de Roosenberg aan de Zoete Waters in Oud-Heverlee van 10.00 tot 17.00 uur.

Inschrijven voor de workshops kan op de website van de gemeente of http://www.kriterion.be/data/forms/OH/inschrijvingsformulier.php

 

 

Het comité “Zomerfeesten van Oud-Heverlee” heeft ons gevraagd om een groot insectenhotel te bouwen tijdens de feesten op 03 september. ’s Namiddags zullen we met de bouw beginnen in de vorm van en workshop. Iedereen is welkom en kan deelnemen.
Het frame hebben we alvast voorbereid.

IMG_20170818_161118.jpg

 

 

 

Op vrijdag 14 juli bezoeken we “Open Veld” van Tom Troonbeeckx. Hij kwam zijn project al voorstellen tijdens onze premièreavond op 30 maart.
Na de interessante uiteenzetting in het Radiomuseum waren er mensen die vroegen om een uitstap naar Het Open Veld te organiseren.
Tom kon in zijn drukke agenda een plaatsje vinden om ons te ontvangen op vrijdag 14 juli, omstreeks 19.00 uur. We zullen met een paar wagens vertrekken aan de kerk in Haasrode, zo hoeven we niet elk apart te rijden. De mensen van buiten de gemeente kunnen uiteraard rechtstreeks naar Heverlee rijden. De velden liggen in de Abdijstraat, te Heverlee. Mensen kunnen best parkeren ter hoogte van de laatste huizen en dan 300 meter verder wandelen door de holle weg. Daar zien ze een boomgaard aan hun rechterkant met serres op de achtergrond.  Daar is het. Iedereen welkom dus.

 

Op 03 juni 2017 gaan we op : jaarlijkse daguitstap.

Deze brengt ons dit jaar naar het Archeopark Malagne in Rochefort. Het wordt een bezoek met speciale nadruk op de Gallo-Romeinse tuinen en moestuinen. De moestuin werd aangelegd naar Gallo-Romeins model. De talrijke groenten en wild levende eetbare planten die u daar aantreft waren reeds bekend in de oudheid. En het waren ook de Romeinen die de siertuin bij ons ingevoerd hebben.
Tevens ontdekken we er de overblijfselen van een Romeinse villa. De historische overblijfselen van Malagne zijn getuigen van een uitgestrekt landbouwbedrijf dat bijna 2000 jaar oud is. Archeologische opgravingen legden een indrukwekkend wooncomplex bloot, plus een secundaire woonst en vier gebouwen die dienden voor landbouw of vakwerk.

Wordt dus een interessant bezoek.

 

 

 

 

 

 

’s Middags eten we een broodje ter plaatse. Dranken kunnen ter plaatse gekocht worden.

Na de middag zetten we onze reis verder met een bezoek aan de struisvogelkwekerij van Doneu.

De struisvogelboerderij van Doneu is uniek in België daar het geheel autonoom functioneert. Zowel het reproductieproces als de incubatie van de struisvogeleieren worden ter plaatse afgehandeld. Jacques en Lydia zijn de trotse eigenaars van het enige privé slachthuis voor struisvogels in België dat ook door de EEG erkend is.

In 2004, werden de bijgebouwen van het kasteel omgetoverd tot ontvangstzaal. Het domein krijgt ieder jaar ongeveer 12.000 bezoekers over de vloer.
We krijgen er een rondleiding die afgesloten wordt met een pannenkoek, gebakken met struisvogeleieren.

 

 

 

 

 

 

Vertrek om 08.00 uur stipt aan de kerk in Haasrode.

Aankomst in Haasrode voorzien rond 18.00 uur.

Prijs voor dit alles is € 40 voor leden, € 45 voor niet-leden. Kinderen tot en met 12 jaar € 30 en € 35.

Inschrijven kan zoals gewoonlijk door storting op

BE74 8508 8653 2407 van De Radijs.

Op zondag 28 mei 2017 : Plantendag Kortenberg

Dan nemen we opnieuw deel aan de plantendag in Kortenberg. Open vanaf 10.00 tot 17.00 uur.

Park van de Oude Abdij Kortenberg , ingang via Wijngaardenstraat, volg parking GC Colomba. Iedereen van harte welkom. Intussen telt dit evenement al meer dan 1000 bezoekers.

plantendagk

Op 19-20 en 21 mei gaan we weer op meerdaagse uitstap.

Na de succesvolle reis naar de Tuinen ven Kent, hopen we ook nu weer op een prachtige 3- daagse. Deze uitstap naar Normandië wordt georganiseerd in samenwerking met Pasar.

Kom en geniet met ons van deze streek met een Frans-Engelse voorgeschiedenis die zich vertaalt in stadjes, tuinen, pittoreske havens, landingsstranden en Normandische lekkernijen…
Je kan mee genieten van de tuinen van Angelique en van het Chateau de Canon met zijn tuinen, zowel van de schilderachtige haven van Honfleur met haar huizen met leistenen voorgevels als van de Normandische landschappen. De verovering van Engeland door de Normandiërs in 1066 zowel als de landingsplaatsen van D-Day in 1944 hebben na ons bezoek aan Bayeux geen geheimen meer.
De Normandische cider en Calvados gaan wij ontdekken en op de terugweg bezoeken wij Giverny waar Claude Monet onuitputtelijke inspiratiebronnen creëerde in zijn prachtige tuinen.

Datum: van 19/5/2017 tot 21/5/2017.

Wij reizen met “De Zigeuner”. Afhankelijk van de rusttijden van de chauffeur, kunnen zich kleine veranderingen in het programma voordoen.
Wij overnachten in hotel Mercure **** Caen in halfpension.
Deelnameprijs: 330 € per persoon bij 2 personen per kamer, toeslag voor 1 p-kamer = 80 €.
Inbegrepen: verplaatsing met luxe touringcar, hotel in halfpension, annulatieverzekering, inkom in 3 tuinen, musea in Bayeux, Calvados proeven, gezellige reisgroep…

Wil je graag deelnemen? Inschrijven kan vanaf nu door een voorschot te storten van 100 euro op ons rekeningnummer BE74 8508 8653 2407

 

 

 

 

 

 

 Foto’s van deze reis zijn te bezichtigen op :

https://flic.kr/s/aHskXgd9yp

Ook van onze vorige meerdaagse reis zijn er nog steeds foto’s online:

https://www.flickr.com/photos/alexeyck/albums/72157668964340175

https://www.flickr.com/photos/alexeyck/albums/72157668601639331

https://www.flickr.com/photos/alexeyck/albums/72157668171599640

De ganse reis werd gefilmd met de bedoeling ons promofilmpje te vervolledigen. Dit gebeurde ook zoals afgesproken. Dit promofilmpje kan je terugvinden bij “Inleiding”.
Bij wijze van verrassing werd er echter een volledige compilatie gemaakt van de ganse reis. Het werd een filmpje van 15 min. en het mag er wezen. Prachtig! Kijk zelf maar!

Op zaterdag 13 mei 2017 van 10.00 tot 11.00 uur : snelcursus composteren door Ecowerf.

Na het succes van vorig jaar, organiseert Ecowerf in samenwerking met Milieu Oud-Heverlee en De Radijs opnieuw een snelcursus composteren.

Met deze snelcursus thuiscomposteren van EcoWerf i.s.m. Compostkracht, leer je in een uurtje succesvol tuin- en keukenafval verwerken in een compostvat of -bak. Wil je graag starten met thuiscomposteren, maar zit je nog met een aantal vragen? Of ben je reeds aan het composteren en lukt er iets niet? Grijp dan je kans en stel je vragen aan een ervaringsdeskundige!

Compilatie van vorige snelcursus

ecowerfLocatie: privétuin in Haasrode (adres wordt meegegeven bij inschrijving).

Inschrijven: deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Mail naar Ecowerf of bel 016/28 43 43 vóór 9 mei 2017. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer. Het aantal deelnemers is beperkt.

 

 

 

 

 

 

Op 15 april 2017 : plantenbeurs.

In de Gemeentelijke Basisschool, A. Verheydenstraat 19 te Haasrode van 10.00 tot 17.00 uur.

Allerhande planten te koop: kruidenplanten, vaste planten, perkplanten, groentenplanten, kleine struiken en stekken, geraniums, balkonplanten, ook van eigen kweek, insectenhotels, nestkastjes.
Te gelijkertijd houdt KVLV Blanden een ShareFair in het teken van bloemen en planten.
Doe mee aan “test je groene kennis”  en win een mooi prijs.  Een stand biologisch tuinieren en composteren. Gebak en drank worden zeker niet vergeten.

Toegang gratis – iedereen welkom!

 

 

 

 

 

 

Op Donderdag 13 april : bloemschikavond.

We maken 1 of meerdere bloemstukjes voor Pasen.

Door de enthousiaste mensen en de plezante avond in december, organiseren we opnieuw een bloemschikavond.
Aanvang 19.30 uur in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13 te Haasrode.
Onder leiding van een deskundige maken we een bloemstukje voor Pasen. Aangezien we voor deze activiteit toch wel wat materiaal moeten verzamelen, vragen we aan iedereen die wil meedoen, zich in te schrijven voor 6 april. Inschrijven kan door storting van 10 euro op ons rekeningnr BE74 8508 8653 2407. Max 20 personen.

Pasen

Op Donderdag 30 maart : De ‘vruchtbare avond’

Een info-avond over compost, biogroenten en duurzaam omgaan met de bodem, in de tuin en op het veld. Programma:

  • Kortfilm: De Radijs (Lieve Delaere) De vereninging voor biologische hobbytuiniers stelt zijn werking voor.
  • Exclusieve première van 4 kortfilmpjes door Lieve Delaere over composteren i.s.m De Radijs. Voorstelling en duiding door Jan Godemont (project CompostKracht).
  • Het Open Veld,  bioboer Tom Troonbeeckx vertelt vanuit  de dagelijkse praktijk over  zelfoogstboerderijen en bodemzorg. Hij stelt ook de werking van  De Landgenoten voor en legt uit hoe deze stichting streeft naar een maatschappij met meer kleinschalige en duurzame land- en tuinbouwbedrijven.

Deze avond gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode.
Aanvang 19.30 uur. Gratis toegang.

Op zaterdag 25 maart 2017 : praktische snoeiles.

Dan toetsen we de kennis die we opgedaan hebben in de theoretische snoeiles aan de praktijk. Inschrijven is niet verplicht, deelname is gratis. Aanvang 13.30 uur.
We gaan dit jaar naar de familie Baumers-Dubois (T-huisje) , Pellenbergstraat 154, Kessel-lo.
De Pellenbergstraat vindt je best door de straat (kruispunt) tegenover de Lidl in Korbeek-lo in te rijden. Volgende straat link is de Pellenbergstraat.

Iedereen is van harte welkom, ook niet leden, en het is volledig gratis. Een gediplomeerd snoeier zal tonen en uitleggen hoe je best sierstruiken, bessen en fruitbomen snoeit. Als je zelf een snoeischaar mee brengt kun je ook al eens knippen en de leraar zal het wel zeggen als je  teveel weg knipt. Met het zelf te doen leer je immers het best.
Ook kun je dan met al uw vragen terecht.  Er worden uiteraard geen vragen gesteld over chemische voedingsproducten of sproeimiddelen. Immers, wij zijn een vereniging ter bevordering van en voor biologische hobby tuinders. Echt een aanrader om zo’n snoeiles te volgen.

Wie goed wil snoeien dit voorjaar, komt naar deze snoeiles. Voorkom verkeerd snoeien en zorg voor een maximum aan bloemen en vruchten. Verkeerd snoeien zorgt overigens niet alleen voor lelijke planten, ook tonnen aan onnodig tuinafval zijn vaak het gevolg.

Na de enkele uren durende snoeiles worden  we meestal getrakteerd op lekkere biologische taarten en uiteraard drankjes tussen de gezellige vragen en antwoorden door.

snoeiles oud

Snoeiles maart 2015

Op vrijdag 24 maart : wijnproefavond!

Er was eens ….. een wijnproefavond.
Ja, inderdaad, zolang is het geleden dat er nog eens een wijnproefavond georganiseerd werd door De Radijs.
Eindelijk is het zover. Op 24 maart nodigen we Espavino uit om hun wijnen voor te stellen. Uiteraard zullen er ook biowijnen geproefd worden.
Deze avond gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13 te Haasrode. Aanvang 19.30 uur. Deelname in de kost : 15 euro /persoon.
Inschrijven via ons rekeningnr. : BE74 8508 8653 2407.

banner degustatie

Soms wordt de snoeiles door een amateur gefilmd, en je kan een impressie zien op videobeelden.

NAAR AANLEIDING VAN DE 30st SNOEILES IN 2016, HEBBEN WE EEN COMPILATIE GEMAAKT VAN ZOWEL DE THEORETISCHE ALS DE PRAKTISCHE SNOEILESSEN “30 JAAR SNOEIEN MET DE RADIJS”

DIT NASLAGWERKJE KAN VOOR DE DEMOCRATISCHE PRIJS VAN 2 EURO VERKREGEN WORDEN BIJ DE VOORZITTER, Bovenbosstraat 32, 3053 Haasrode, of tijdens een van onze activiteiten.

snoeienboekje

Algemene feestvergadering 2017.

feestverg

Deze zal doorgaan op zaterdag 04 maart 2017. Enkel voor leden. Zoals de voorbije jaren zal deze doorgaan in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13, Haasrode. Aanvang 18.00 uur. Om de kosten een beetje te drukken, zullen er geen uitnodigingen meer rondgestuurd worden.

Aperitief

Inzetbordje:Torentjes tartaar van zalm met dille, ruculaslaatje en bieslookdressing.

Soep aan het buffet:Tomatensoep met balletjes en witloofroomsoep

Warm buffet:

  • Boeuf Bourgingon met gratin aardappels.
  • Penne met kippenhaasje en Zuiderse groenten.
  • Paella bereid op authentieke wijze.

Dessert:  – Porseleinen potje met luchtige ammarettomousse en speculooscrumble

Broodjes worden voorzien bij soep en voorgerecht.

Prijs:

Drank inbegrepen 40.00 € per persoon, 30 € per persoon voor kinderen tot en met 12jaar

Inschrijven kan tot 24 februari door overschrijving op
BE74 8508 8653 2407 van De Radijs.

Betaling geldt als inschrijving.

Foto’s van de feestvergadering 2017:

Op onze Facebook Pagina.
&
Getrokken via mobieltje en onmiddellijk gepost op onze Facebook Pagina door AlexEyck Photography .

 

 

 

 

 

 

Alle foto’s van de feest vergadering van 2016 kunnen bekeken worden op foto’s feestvergadering door AlexEyck Photography .

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 17 februari 2017.

Na het succes van voorbije jaren organiseren we opnieuw een theoretisch snoeiles. Alle soorten planten komen aanbod; dus zowel sierplanten als kleinfruit en fruitbomen. Wie goed wil snoeien dit voorjaar, komt naar deze snoeiles. Voorkom verkeerd snoeien en zorg voor een maximum aan bloemen en vruchten. Verkeerd snoeien zorgt overigens niet alleen voor lelijke planten, ook tonnen aan onnodig tuinafval zijn vaak het gevolg.

Deze les gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. Aanvang 19.30 uur.
Inschrijven kan de avond zelf. Deelname is 10 euro, 1 consumptie inbegrepen. Ook niet-leden welkom.

Deze theorie toetsen we dan later aan de praktijk in een tuin van één van onze leden en is gratis..

Advertenties