Agenda

NIEUW


2020

Zoals gewoonlijk beginnen se het nieuwe jaar met een theoretische snoeiles. Deze gaat door op vrijdag 21 februari  in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, 3053 Haasrode om 19.30 uur.feestverg

Voor de vijfde keer organiseren we deze snoeiles. Dit geeft ons een goed idee wat ons in het voorjaar te wachten staat. Deze les wordt gevolgd door een praktische snoeiles op zaterdag 21 maart. Het is niet nodig ze allebei te volgen maar helpt wel want snoeien is niet zomaar wat takjes knippen. Juist snoeien verkleint de afvalberg en bespaart je ritten naar het containerpark.
Iedereen welkom, ook niet-leden. Gratis toegang.

Onze algemene feestvergadering gaat door op zaterdag 14 maart in het Brabants Radiomuseum. We beginnen om 18.00 uur met de receptie, gevolgd door een 4-gangenmenu. Deze vergadering is volgens de statuten enkel voor de leden.

Meer info hierover vind je in ons boekje van januari.

54356009_643079762814176_901661064477802496_n

Op zaterdag 21 maart toetsen we de theorie aan de praktijk. Het is niet nodig eerst de theoretische snoeiles te volgen maar het helpt wel. Juist snoeien vermindert immers de afvalberg. Onze vaste snoeier zal tonen hoe je best sierstruiken, bessen en fruitbomen snoeit. Als je een snoeischaar meebrengt kun je zelf ook al eens knippen. Al doende leert men!. Allerhande snoeivragen kunnen hier gesteld worden. Echt een aanrader om zo’n snoeiles te volgen. Na de enkele uren durende snoeiles worden we meestal getrakteerd op biologische taartjes en misschien wel een lekker drankje. Vragen kunnen uiteraard nog altijd gesteld worden.
The place to be : Brainestraat 33, 3052 Blanden. Aanvang 13.30 uur.
Gratis toegang, iedereen welkom, ook niet-leden.

P1010588

 

Bloemschikken Pasen

Omdat er nog steeds veel interesse is voor het bloemschikken, zetten we onze traditie verder en organiseren we een bloemschikavond op 09 april.
Deze workshop zal plaatsvinden in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode.
Aanvang 19.30 uur.

Inschrijven voor 3 april. Prijs 15 euro / persoon te storten op rekeningnr.
BE74 8508 8653 2407 van De Radijs. Plaatsen zijn beperkt.

Mee te brengen: snoeischaar en/of scherp mes, stofdoek of handdoek.
Het meeste materiaal zal aanwezig zijn maar wil je speciale versieringen mag je die natuurlijk meebrengen.DSCN9379

 

Plantenbeurs 18 april.

In de Gemeentelijke Basisschool, A. Verheydenstraat 19 te Haasrode van 10.00 tot 17.00 uur.

Allerhande planten te koop: kruidenplanten, vaste planten, perkplanten, groentenplanten, kleine struiken en stekken, geraniums, balkonplanten, ook van eigen kweek, insectenhotels, nestkastjes.
Te gelijkertijd houdt KVLV Blanden een ShareFair, een weggeefmarkt,  in het teken van bloemen en planten.
De Milieu Adviesraad zal er de “Natuurlijke tuin” promoten en het project “Tree & Bee toelichten.
Greentools zal aanwezig zijn met de elektrische tuinmachines.

Doe mee aan “test je groene kennis”  en win een mooi prijs.  Een stand biologisch tuinieren en composteren. Gebak en drank worden zeker niet vergeten.

Toegang gratis – iedereen welkom!

 

Kruidenkookavond 8 mei 2020.

Op 8 mei gaan we koken. Vooral in het voorjaar moeten we de natuur dankbaar zijn. Tal van lekkere en gezonde gewassen komen opnieuw te voorschijn. We maken een menu met wilde groenten en planten. Met een glaasje wijn of een pintje wordt dit alvast een leerrijke en gezellige avond.

Deelname in de kosten 20 euro. Graag op voorhand inschrijven (ten laatste 4 mei) door storting op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407. Deze activiteit gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. We beginnen om 19.30 uur.

th

P1080981

Meerdaagse reis Isle of WightV O L Z E T

Onze meerdaagse reis zal volgend jaar doorgaan van vrijdag 15 tot maandag 18 mei en de bestemming is The Isle of Wight.

Met deze reis naar Isle of Wight brengen we een bezoek aan dit echte Engelse eiland, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Dit eiland wordt soms ook wel eens het Madeira van het noorden genoemd. Zoals we dat in het verleden steeds gedaan hebben zal er ook dit keer een afwisseling zijn tussen tuinen, een beroemd landgoed en cultuur. Het eiland telt 141.000 inwoners en is daarmee het grootste eiland van het VK.

Door het zachte, subtropische klimaat groeit er een grote verscheidenheid aan flora.

Het volledig programma is nog niet bekend maar deze staan al zeker op het programma: Osborne House, Rosemary’s Vineyard, Botanic Garden in Ventnor en de Collin Boswell boerderij.

The Royal Esplanade zorgt voor het verblijf op basis van half pension. Dranken niet inbegrepen.

Prijs voor dubbele kamer : 520 euro pp.
Prijs voor single kamer : 618 euro

Zoals jullie zien hebben we ons best gedaan om dezelfde prijs als vorig jaar te handhaven.

Inbegrepen : halfpension, 3 nachten,  excl. drank. Reis heen en terug met autocar,  alle toegangsgelden van de bezoeken, annulatieverzekering. De overtochten gebeuren met de Shuttle en overzetboot.

Wil je graag deelnemen? Inschrijven kan vanaf nu door een voorschot van 150 euro/persoon te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407 van De Radijs. Inschrijven kan tot 31 oktober tenzij eerder volzet.

Moet je echt eens meemaken! Een compilatiefilmpje Film Cotswolds en foto’s van dit jaar kan je hier bekijken: Cotswolds

 

Culinaire onkruidwandeling.

Op 23 mei organiseren we deze activiteit voor de 2de keer:

Onder leiding van echte plantenkenners leren we wilde eetbare planten kennen en gebruiken.

We starten aan het eind van de Kartuizerstraat in Blanden, aan de paardenwei, richting bos. Aanvang 14.00 uur. 

th

Na deze wandeling nodigen we alle deelnemers uit voor een soepdegustatie op basis van wilde eetbare planten in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode.
Deelname is gratis.

 

De daguitstap is voorzien voor 6 juni 2020.

Voormiddag bezoeken we de firma Ardennes-Coticule, een bedrijfje dat zijn oorsprong kent in 1865. 117 jaar later stopte de productie van slijpstenen. Gelukkig waren er in 1998 enkele gepassioneerde geologen die de productie heropstarten. We krijgen een rondleiding in het atelier en de groeve. Het bezoek wordt afgerond met een slijpdemonstratie. Iedereen krijgt de gelegenheid om eigen meegebracht gereedschap te slijpen.

’s Middags eten we een warme maaltijd bij Pierre in Barsy

Namiddag hebben we een bezoek (uitleg en rondleiding) gepland aan de Cidrerie du Condroz, eveneens in Barsy, waar op ambachtelijke wijze en met respect voor de natuur oude appelvariëteiten worden verwerkt niet alleen tot cider maar ook tot de sterkere variant (Calvados).
Degustatie inbegrepen.

logo-cidrerie-

 

Je kan deelnemen aan deze welgevulde dag voor de democratische prijs van 40 €, niet-leden 45 €, kinderen 35 €.
Inschrijven kan door het juiste bedrag te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407. Laatste inschrijving 29 mei.
Vertrek kerk Haasrode om 08.00 uur stipt.

 

Info avond.

11 juni 2020 komt Dirk ons nog eens meer vertellen over onze leef – en woonomgeving.

Het milieu en het klimaat zijn momenteel hot items in de media. Maar zijn de voorgestelde maatregelen wel allemaal zo goed voor onze gezondheid op lange termijn? Wat is electrosmog? Straling van netwerken, dag en nacht invloed van blauw licht, over-isolatie van onze woningen in combinatie met gebruik van lijm, verf en kant-en klaar meubilair, de kwaliteit van de aangeboden voeding, gebruik van ontsmettingsmiddelen om schoon te maken, zeep en parfum op de huid… Dit alles heeft een grote invloed op onze gezondheid.

Aanvang 19.30 in de Raadszaal van de gemeente Oud-Heverlee. Gratis toegang. In samenwerking met MAR Oud-Heverlee.

life-2286862_960_720

 

Lifestyle en beweging

Als aansluiting op de voordracht van 11 juni, hebben we het op 22 oktober over Lifestyle en beweging.

Wist je dat de “zittijd” die we met zijn allen hanteren, één van de grootste ziekmakers is? Zittijd is niet hetzelfde als niet bewegen, de meeste profvoetballers trainen 2.5 uur per dag maar zitten de rest van de dag gekluisterd aan hun beeldscherm.

We hebben nooit meer koud, we kunnen 24 uur op 24 baden in het licht.  In plaats van jagen/verzamelen voor onze voeding, is ons verzamel/jachtgebied het grootwarenhuis en de koelkast.  We hebben continu stress die we onszelf constant aandoen….(dit is voor ons lichaam nog altijd hetzelfde als achtervolgd worden door een leeuw)  Door al deze toestanden is het lichaam continue in een staat van alertheid waardoor hormonale assen verstoren, verschillende laaggradige ontstekingen ontstaan, slaapstoornissen en depressies veroorzaakt worden….

Wil je hier meer over weten dan kom je best eens luisteren op 22 oktober in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.tumblr_pnn5daabcv1tawn8uo1_1280

 

OUD 2019

Als afsluiter van 2019 maken we een Kerststukje voor de feesttafel. Rita heeft weer haar best gedaan (zie foto). Wie wil meedoen dient zich in te schrijven door 15 euro te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407. Deze workshop gaat door op donderdag 19 december in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, 3053 Haasrode om 19.30 uur. 15 is het maximum aantal toegelaten deelnemers. Snel inschrijven is dus de boodschap.

Bloemschikken kerst 2019.

EM

Wie meer wil weten over goedaardige organismen (in dit geval bacteriën) kan maar beter eens naar onze voordracht komen over de EM ( effectieve micro-organismen).
De praktische toepassing van EM producten voor huis en tuin: wat is EM (effectieve micro-organismen) en wat is de Bokashi bacterie?

Hoe ga je ermee aan de slag en waarvoor kan je het gebruiken?

Wat kan je kopen en wat kan je zelf maken?

Deze voordracht gaat door in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, 3053 Haasrode op 29 november , aanvang 19.30 uur. Gratis toegang.

 

EM organismen

 

 

 

 

De jaarlijkse wereldmarkt gaat door op zondag 17 november in de Roosenberg. Ook dit jaar proberen we zoveel mogelijk likeurtjes te verkopen voor het goede doel.

DSCN8776

wereldmarkt 2019.

 

 

Wegens het grote succes van de vorige jaren, zullen we ook dit jaar een paddenstoelenwandeling organiseren. Om zeker te zijn dat we ook effectief paddenstoelen vinden, hebben we een latere datum gekozen : zaterdag 19 oktober.
We komen samen aan de Bremberg in Haasrode om 14.00 uur, trekken het bos in en zoeken paddenstoelen onder begeleiding van een natuurgids. Hij zal ons de nodige uitleg geven over al die mooie exemplaren die we tegenkomen. Plukken is niet toegestaan.
Aanvang 14.00 uur, deelname gratis. Na afloop bieden we een verwarmend soepje aan in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13, Haasrode. Deelname is gratis.

paddenstoel

 

Foto’s van deze wandeling

 

Op 3 oktober hebben we opnieuw Dirk Vanoverstraeten uitgenodigd. Deze keer zal hij ons wegwijs maken in het gebruik van kruiden.

Huis/tuin en keukenkruiden die niet mogen ontbreken in je tuin. Kruiden die we goed kennen en veel gebruiken in een kruidentuiltje hebben veel voordelen. Ze zijn ook
erg belangrijk voor onze gezondheid maar ze komen ook van pas in de tuin. Waarvoor zijn ze allemaal nuttig, hoe kunnen we ze optimaal gebruiken en waar moeten we deze dan planten?

Beloofd weer een boeiende avond te worden. 
Deze voordracht  (in samenwerking met de dienst Milieu van de gemeente Oud-Heverlee) gaat door in de raadszaal van het gemeentehuis, Gemeentestraat 10, Vaalbeek. Aanvang 19.30. Gratis toegang.

kruiden

 

 

Op 28 september wordt er weer een snelcursus composteren georganiseerd.

Aanvang 10.00 uur 

Na het succes van dit voorjaar en vorig jaar, organiseert Ecowerf in samenwerking met Milieu Oud-Heverlee en De Radijs opnieuw een snelcursus composteren.

Met deze snelcursus thuiscomposteren van EcoWerf i.s.m. Compostkracht, leer je in een uurtje succesvol tuin- en keukenafval verwerken in een compostvat of -bak. Wil je graag starten met thuiscomposteren, maar zit je nog met een aantal vragen? Of ben je reeds aan het composteren en lukt er iets niet? Grijp dan je kans en stel je vragen aan een ervaringsdeskundige!

Compilatie van vorige snelcursus

ecowerf

Locatie: privétuin in Haasrode (adres wordt meegegeven bij inschrijving).

Inschrijven: deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Mail naar Ecowerf of bel 016/28 43 43. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer. Het aantal deelnemers is beperkt.

 

Het Dubyard festival gaat dit jaar door op 16 en 17 augustus.
Op zaterdag 17 augustus houden we een workshops  over kringlooptuinieren en initiatie imkeren  tijdens het festival. Deze workshops zullen doorgaan vanaf 16.00 uur.

Voor meer info volg deze link : Dubyard

dubyard 2019

 

 

Kruidenkookavond 10 mei 2019.

Op 10 mei gaan we koken. Vooral in het voorjaar moeten we de natuur dankbaar zijn. Tal van lekkere en gezonde gewassen komen opnieuw te voorschijn. We maken een menu met wilde groenten en planten. Met een glaasje wijn of een pintje wordt dit alvast een leerrijke en gezellige avond.
Het menu gaat als volgt:
– wrap met wilde kruidenkaas.
– soep van wilde kruiden en planten.
– Kruidenfritata met steak begeleid door een kruiden-/bloemensla.
– Als dessert een rabarbercrumble met vlierbloesem.
Deelname in de kosten 20 euro. Graag op voorhand inschrijven (ten laatste 6 mei) door storting op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407. Deze activiteit gaat door in het Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode. We beginnen om 19.30 uur.

th

P1080981

 

Meerdaagse reis Cotswolds 16 – 19 mei 2019.  VOLZET

Onze volgende meerdaagse reis gaat in 2019, je kon het al raden, naar de Cotswolds in het Verenigd Koninkrijk.
In Midden-Engeland ligt een Engels pareltje: de Cotswolds. In een prachtig glooiend landschap liggen dorpjes en kleine middeleeuwse stadjes waarin ooit Engelands grootse wolhandel en wolindustrie bloeide. Deze streek is prachtig bewaard gebleven: pittoreske plaatsen met honingkleurige kalkstenen gebouwen. Zowel in boerenwoningen, dorpskerken en statige landhuizen is de Engelse geschiedenis “verstild” tot een “Area of Outstanding Natural Beauty”. Lieftallige bloemenperken, prachtig ontworpen tuinen, indrukwekkende landschappen… wij vinden het allemaal. Hier in de Cotswolds droom je jezelf in een immens bewoond park met Keltische en Saksische en Normandische roots. Natuurlijk vergeten wij Oxford niet, de niet te evenaren oer-engelse universiteitsstad met de binnenstad vol Victoriaanse herinneringen.

Wij bezoeken zowel landhuizen, kasteeltjes, dorpjes, parken en tuinen. Een genot voor de echte natuurliefhebbers. Het programma ligt nog niet helemaal vast maar we kunnen nu al de kleppers vernoemen zoals: Avebury Henge, Bilbury, Hidcote Manor. De laatste dag hopen we af te sluiten met een bezoek aan Oxford.

De reis gaat door van 16 tot en met 19 mei 2019. We logeren in het Hilton Hotel Swindon **** op basis van half pension.

Prijs voor dubbele kamer : 520 euro pp.
Prijs voor single kamer : 618 euro

Inbegrepen : half pension Hilton, 3 nachten, excl. drank. Reis heen en terug met autocar, alle toegangsgelden van de bezoeken, annulatieverzekering.
Wil je graag deelnemen? Inschrijven kan vanaf nu door een voorschot van 150 euro/persoon te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407 van De Radijs. Aanbod is geldig tot 31 oktober 2018. Dus inschrijven vóór die datum graag.
Moet je echt eens meemaken! Een compilatiefilmpje en foto’s van dit jaar (Loire) kan je bekijken op deze website

proxy.duckduckgo.com

De foto’s van deze opmerkelijke reis kunnen nu bekeken worden op Cotswolds 2019.
Ook nu hebben we een compilatiefilmpje van deze reis , met dank aan Danny en Lieve voor het vele werk. Cotswolds 2019

Op 23 mei wordt er weer een snelcursus composteren georganiseerd.

Aanvang 19.00 uur 

Na het succes van dit voorjaar en vorig jaar, organiseert Ecowerf in samenwerking met Milieu Oud-Heverlee en De Radijs opnieuw een snelcursus composteren.

Met deze snelcursus thuiscomposteren van EcoWerf i.s.m. Compostkracht, leer je in een uurtje succesvol tuin- en keukenafval verwerken in een compostvat of -bak. Wil je graag starten met thuiscomposteren, maar zit je nog met een aantal vragen? Of ben je reeds aan het composteren en lukt er iets niet? Grijp dan je kans en stel je vragen aan een ervaringsdeskundige!

Compilatie van vorige snelcursus

ecowerf

Locatie: privétuin in Haasrode (adres wordt meegegeven bij inschrijving).

Inschrijven: deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Mail naar Ecowerf of bel 016/28 43 43. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer. Het aantal deelnemers is beperkt.

 

 

Culinaire onkruidwandeling. Op 25 mei komen we met een nieuwigheid: onder leiding van een echte plantenkenner leren we wilde eetbare planten kennen en gebruiken.

We starten aan het eind van de Kartuizerstraat in Blanden, aan de paardenwei, richting bos. Aanvang 14.00 uur. 

th

Na deze wandeling nodigen we alle deelnemers uit voor een soepdegustatie op basis van wilde eetbare planten in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode.
Deelname is gratis.

 

 

De jaarlijkse daguitstap zal dit jaar doorgaan op 1 juni.
We bezoeken de museumtuin van het kasteel van Gaasbeek met een gids. De Museumtuin biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit). De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde ‘Franse’ tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel.

museumtuin

’s Middags eten we een dagmenu in Gooik. Speciale verzoeken dienen bij inschrijving gemeld te worden.

Namiddag zetten we onze tocht verder en bezoeken we de Beverse kaasmakerij, eveneens met gids, gevolgd door een degustatie en mogelijkheid tot aankoop van kaas.

http___www.beversekaas.be_img_gallery_15

Je kan deelnemen aan deze welgevulde dag voor de democratische prijs van 40 €, niet-leden 45 €, kinderen 35 €.
Inschrijven kan door het juiste bedrag te storten op ons rekeningnr. BE74 8508 8653 2407. Laatste inschrijving 25 mei.
Vertrek kerk Haasrode om 09.00 uur stipt.

 

 

Plantenbeurs 20 april.

In de Gemeentelijke Basisschool, A. Verheydenstraat 19 te Haasrode van 10.00 tot 17.00 uur.

Allerhande planten te koop: kruidenplanten, vaste planten, perkplanten, groentenplanten, kleine struiken en stekken, geraniums, balkonplanten, ook van eigen kweek, insectenhotels, nestkastjes.
Te gelijkertijd houdt KVLV Blanden een ShareFair, een weggeefmarkt,  in het teken van bloemen en planten.
Doe mee aan “test je groene kennis”  en win een mooi prijs.  Een stand biologisch tuinieren en composteren. Gebak en drank worden zeker niet vergeten.

Toegang gratis – iedereen welkom!

 

Omdat er nog steeds veel interesse is voor het bloemschikken, zetten we onze traditie verder en organiseren we een bloemschikavond op 11 april. Ditmaal gaan we voor een bloementaart.

Deze workshop zal plaatsvinden in het Brabants Radiomuseum, Herpendaalstraat 13a, Haasrode.
Aanvang 19.30 uur.

Inschrijven voor 6 april. Prijs 15 euro / persoon te storten op rekeningnr.
BE74 8508 8653 2407 van De Radijs. Plaatsen zijn beperkt.

Mee te brengen: snoeischaar en/of scherp mes, stofdoek of handdoek.
Het meeste materiaal zal aanwezig zijn maar wil je speciale versieringen mag je die natuurlijk meebrengen.

bloemschikken pasen 2019

 

Praktische snoeiles  23 maart

Heeft plaats op zaterdag 23 maart in de tuin van de Fam. Adriaenssens, Blandenstraat 139, 3053 Haasrode. Aanvang: 13.30 uur. We toetsen de theorie aan de praktijk. Het is niet nodig eerst de theoretische snoeiles te volgen maar het helpt wel. Juist snoeien vermindert immers de afvalberg. Onze vaste snoeier zal tonen hoe je best sierstruiken, bessen en fruitbomen snoeit. Als je een snoeischaar meebrengt kun je zelf ook al eens knippen. Al doende leert men!. Allerhande snoeivragen kunnen hier gesteld worden. Echt een aanrader om zo’n snoeiles te volgen. Na de enkele uren durende snoeiles worden we meestal getrakteerd op biologische taartjes en misschien wel een lekker drankje. Vragen kunnen uiteraard nog altijd gesteld worden.
Gratis toegang, iedereen welkom, ook niet-leden.

P1010588

 

Onze algemene en feestvergadering gaat door op 16 maart in het Brabants Radiomuseum. We beginnen om 18.00 uur met de receptie, gevolgd door een 4-gangenmenu. Deze vergadering is volgens de statuten enkel voor de leden.

Meer info hierover vind je in ons boekje van januari.

feestverg0078

 

 

We gaan het nieuwe jaar van start met de gebruikelijke theoretische snoeiles. Deze gaat door op vrijdag 22 februari  in het Brabants Radiomeuseum, Herpendaalstraat 13a, 3053 Haasrode om 19.30 uur.feestverg

Voor de vijfde keer organiseren we deze snoeiles. Dit geeft ons een goed idee wat ons in het voorjaar te wachten staat. Deze les wordt gevolgd door een praktische snoeiles op 23 maart. Het is niet nodig ze allebei te volgen maar helpt wel want snoeien is niet zomaar wat takjes knippen. Juist snoeien verkleint de afvalberg en bespaart je ritten naar het containerpark.
Iedereen welkom, ook niet-leden. Gratis toegang.

 

 

 

NAAR AANLEIDING VAN DE 30st SNOEILES IN 2016, HEBBEN WE EEN COMPILATIE GEMAAKT VAN ZOWEL DE THEORETISCHE ALS DE PRAKTISCHE SNOEILESSEN “30 JAAR SNOEIEN MET DE RADIJS”

DIT NASLAGWERKJE KAN VOOR DE DEMOCRATISCHE PRIJS VAN 2 EURO VERKREGEN WORDEN BIJ DE VOORZITTER, Bovenbosstraat 32, 3053 Haasrode, of tijdens een van onze activiteiten.

snoeienboekje